zondag 24 mei 2009

Puntje 2

Voor wie zich verbaasd, gestoord of geamuseerd heeft met het stukje "Puntje", even een korte overpeinzing.



Dit plaatje is een optische illusie. Of iemand bij de eerste aanblik spontaan een jonge of de oude vrouw ziet, hangt af van de context waarbinnen de figuur gepresenteerd wordt. De eerste indruk is vaak die van een jonge vrouw,
maar als je naar de tekening blijft staren, verschijnt opeens de oude vrouw. Het kost dan moeite de jonge vrouw weer te zien. Het is onmogelijk beide beelden tegelijk te zien. Probeer het maar.

Dat eenzelfde tekening tot twee percepties kan leiden is het bewijs dat ons waarnemingsvermogen niet zo stabiel is als we wel zouden willen. Deze tekening is ook het bewijs dat niet het netvliesbeeld bepaalt wat we 'zien', maar de interpretatie in de hogere regionen van de hersenen. Je ziet als het ware, wat je hersenen eigenlijk willen zien.

Een zelfde soort effect was de bedoeling van het stukje "Puntje". Zo als de tekening gemaakt is om te amuseren, was het stukje ook bedoeld om eens op een andere manier iets eenvoudigs als een ijsje maken en eten te beschrijven. Gelukt? Ik weet het niet. Gepast? Er staat eigenlijk geen onvertogen woord in.

Het was in ieder geval amusant om het te schrijven. Op de associaties die zich vervolgens in de hersenen van de lezers afspelen, heeft de schrijver geen invloed. Toch? Dat puntje wilde ik graag nog even maken. Terug naar de vakantieverhalen!

2 opmerkingen:

  1. Hey Ton,

    Het was een verhaal waar we natuurlijk van genoten hebben. En het was eigenlijk wel een leuke afwisseling in een reisverslag, heel apart en nog niet eerder in een verslag tegengekomen, van mij mag je dat vaker doen hoor !!

    Je besluit je verhaal van vandaag met "Terug naar de vakantieverhalen!" en dat zal ons gaan benieuwen wat daar weer uit voort gaat komen.
    ( Wij hopen op een paar mooie tips )

    Groetjes,
    PenPe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vond het ook een erg leuke stukje en heb zitten glimlachen. Maar dat doe ik eigenlijk bij elk stukje dat je schrijft.. Schrijf absoluut zo door want het is puur vermaak. dank je

    BeantwoordenVerwijderen